Kuchnia ziemi chojnickiej odzwierciedla specyfikę i historię tego regionu. To kuchnia europejska, staropolska, kaszubska, to również tradycyjne potrawy z Borów Tucholskich. W czasach kiedy coraz popularniejsze są „kuchnie świata” docenić trzeba tych, którzy pielęgnują tradycje kulinarne. Potrawy tego regionu są proste, ale bardzo pożywne i smaczne. Gospodynie przygotowywały je z tego co było w ogrodzie, zagrodzie, w lesie, w jeziorze i na polu. Dziś te potrawy stały się atrakcją kulinarną.
Proponujemy Państwu zabawę. Poniżej znajdują się kaszubskie nazwy potraw (w pierwszej linii) oraz ich polskie odpowiedniki (w drugiej i trzeciej linii). Spróbujcie Państwo je dopasować. Odpowiedź na końcu artykułu.
brzadowô mòzdrëchòwô żuchel frikasy òbòna gòlce przepiekòné pãpòrë
ruchanczi