Wróć

Kuchnia regionalna

Kuchnia ziemi chojnickiej odzwierciedla specyfikę i historię tego regionu. To kuchnia europejska, staropolska, kaszubska, to również tradycyjne potrawy z Borów Tucholskich. W czasach kiedy coraz popularniejsze są „kuchnie świata” docenić trzeba tych, którzy pielęgnują tradycje kulinarne. Potrawy tego regionu są proste, ale bardzo pożywne i smaczne. Gospodynie przygotowywały je z tego co było w ogrodzie, zagrodzie, w lesie, w jeziorze i na polu. Dziś te potrawy stały się atrakcją kulinarną.

 

Proponujemy Państwu zabawę. Poniżej znajdują się kaszubskie nazwy potraw (w pierwszej linii) oraz ich polskie odpowiedniki (w drugiej i trzeciej linii). Spróbujcie Państwo je dopasować. Odpowiedź na końcu artykułu.

brzadowô        mòzdrëchòwô      żuchel        frikasy      òbòna         gòlce     przepiekòné pãpòrë

ruchanczi



Nasza Spółka powstała z inicjatywy trzech samorzadów tj. Miasta Chojnice, Starostwa Powiatowego
oraz Gminy Chojnice. W 2004 roku do spółki dołączyła Gmina Konarzyny.
Misją spółki jest partnerska współpraca gmin i powiatu w zakresie skutecznej promocji:

- gospodarczej
- turystycznej
- kulturalnej i sportowej.

Copyright © 2023 promocjachojnice.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Inne prawa autorskie
Realizacja: inpero.pl