Kuchnia ziemi chojnickiej odzwierciedla specyfikę i historię tego regionu. To kuchnia europejska, staropolska, kaszubska, to również tradycyjne potrawy z Borów Tucholskich. W czasach kiedy coraz popularniejsze są „kuchnie świata” docenić trzeba tych, którzy pielęgnują tradycje kulinarne. Potrawy tego regionu są proste, ale bardzo pożywne i smaczne. Gospodynie przygotowywały je z tego co było w ogrodzie, zagrodzie, w lesie, w jeziorze i na polu. Dziś te potrawy stały się atrakcją kulinarną.
Proponujemy Państwu zabawę. Poniżej znajdują się kaszubskie nazwy potraw (w pierwszej linii) oraz ich polskie odpowiedniki (w drugiej i trzeciej linii). Spróbujcie Państwo je dopasować. Odpowiedź na końcu artykułu.
brzadowô mòzdrëchòwô żuchel frikasy òbòna gòlce przepiekòné pãpòrë
ruchanczi
ziemniaczana kura w białym sosie okrasa z gęsi musztardowa owocowa
kluski ziemniaczane maślaki zapiekane placki z jabłkami
Popularnością cieszy się, oprócz tych wymienionych, inna charakterystyczna potrawa z regionu, a mianowicie CISZKI, czyli „kiełbaska” z kaszy i ziemniaków.
Zdradzamy Państwu na nią przepis.
Składniki:
30 dag kaszy gryczanej
1,2 kg ziemniaków
sól i pieprz do smaku
20 dag słoniny lub boczku
2 cebule
oraz dwa płócienne rękawy o średnicy około 10 cm i długości 50 cm.
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy – powinna być półtwarda. Ziemniaki ścieramy na tarce. Kaszę i ziemniaki dokładnie mieszamy. Solimy i pieprzymy. Masą napełniamy niezbyt ciasno płócienne rękawy. Otwory wiążemy.
Napełnione rękawy wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy około 40-50 minut.
Po ugotowaniu zanurzamy w zimnej wodzie, odlewamy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, po czym kiszki wyjmujemy z woreczków. Kroimy w plastry o grubości 2-2,50 cm.
Cebulę i boczek kroimy, smażymy, nakładamy plastry kiszki na patelnię o obsmażamy z obu stron. Podajemy z dodatkiem kapusty kiszonej z grzybami.
Życzymy smacznego!
Źródło: „Tradycyjna kuchnia Borów Tucholskich”, Wydawnictwo REGION, Gdynia 2010
Inne przepisy na potrawy znajdziecie Państwo w książkach wydawnictwa REGION „Tradycyjna kuchnia kaszubska” oraz „Tradycyjna kuchnia Borów Tucholskich”. (Zapraszamy do działu Biblioteka turysty)
Jeżeli chcielibyście spróbować potraw regionalnych to odwiedźcie koniecznie restaurację „Wagant” w miejscowości Swornegacie. Położona ona jest w samym centrum wsi, blisko kościoła i Kaszubskiego Domu Rękodzieła Ludowego.
Restauracja wpisała się w krajobraz i życie wsi. Turyści zasiadają tam w porze obiadowej i często pozostają, aż do wieczora, lub wracają na kolację. Teren rekreacyjny restauracji graniczy z rzeką Brdą. Wodniacy mogą przycumować swój sprzęt i wybrać się na posiłek.
Podają tam ciszki, grochówkę ze śledziem, wątróbkę drobiową z jabłkiem i nie tylko. W smażalni, która mieści się na zewnątrz rozsmakować się można w rybach - sielawie, okoniu, linie. Rarytasem są również ryby wędzone, które można zabrać ze sobą. Nowością jest chatka z kuchnią domową, w której podaje się swojskie pierogi z różnym farszem, kluski i inne specjały. Po pysznym posiłku, na deser restauracja poleca lody, można się nimi delektować nad brzegiem rzeki i podziwiać czystą wodę, ptaki i …..przepływających kajakarzy.
Właściciele zapraszają swoich gości w godzinach od 10.00 do 23.00 w sezonie, który co roku rozpoczynają w okresie Bożego Ciała , a kończą ostatniego dnia września.
Poza tym okresem restauracja jest czynna w weekendy.
Restauracja „Wagant”, ul. Mestwina 14, 89-608 Swornegacie, tel. (+48) 52 398 12 16
brzadowô – owocowa (zupa)
mòzdrëchòwô – musztardowa (zupa)
żuchel - ziemniaczana (zupa)
frikasy – kura w białym sosie
òbòna – okrasa z gęsi
gòlce - kluski ziemniaczane
przepiekòné pãpòrë - maślaki zapiekane
ruchanczi – placki z jabłkami